Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szar van a palacsintában.......

2011.04.30

....ahol a közönség ingyen nézhette meg az éppen aktuális "művészeket". Ez oda vezetett, hogy a tisztelt publikum szépen hozzászokott, hogy nem kell fizetni a zenei előadásokért. A következő kedves húzás az volt, hogy a különböző fesztiválszervezők elvárták, hogy minden zenekar - néhány éppen futó "húzónéven" kívül - ingyen lépjen fel a szánalmas rendezvényeiken, ahol nem a változatosság és igényesség - uram bocsááá tartalmasság - lett az elvárható kritérium, hanem a mennyiség és hogy lehetőleg kiadások nélkül a szarfaszú fesztiválszervezők minél jobban megtölthessék a zsebüket. Ehhez az is keményen kapcsolódott, hogy a mutyizós /haverkodós/ gagyi bandák elárasztották ezeket a rendezvényeket. A fesztiválszervezők ma már teljesen úgy gondolkodnak, hogy elvárják, hogy ingyen muzsikáljon a fellépéshez jutni kívánó előadó, mondván: úgy is annyi a jelentkező ingyen szarfaszú, hogy örüljön mindenki, hogy ha egyáltalán felléphet. Brrrrrrrrrrr...........Csak megjegyzem, hogy így minden fesztivál ugyanolyan lett, ugyanazok lépnek fel, ugyanúgy.....szánalmas. A tisztelt közönségesség meg csak mint a birkák ezt el is fogadta.

A kialakult helyzetet csak fokozta, hogy a néhány éve elindult tévés karaoke-zós keresők olyan mesterségesen tuningolt arcokat hoztak elő, akik teljesen lefedték a fellépési lehetőségeket. Mert ugye a városi rendezvényeken, vagy falunapokon, művelődési házakban a sok bírka ember ezekre kíváncsi, hiszen ezeket kapta dömpingszerűen a médiákból és elhitte, hogy ezeket érdemes nézni.....A rendezvényszervezőknek pedig ezekben az esetekben is az az érdeke hogy cirkuszt adjon a nép egyszerű gyermekeinek és a lehető legtöbb málnát tegye zsebre. Egy mai karaoke "tehetségkutatós sztárocska"  a maga 200-250.000 forintos költségével még mindig jobban megéri, mint egy igazi élő zenés igényesebb produció a maga 500-600.000 forintos elvárható árával szemben. A dolog érdekessége, hogy pl. az elmúlt szilveszterkor a koncertem után az este fellépő megaszaros "sztárművész" fellépésébe -már csak azért is- kíváncsiságból belenéztem /kb 5 percig bírtam/ és azt láttam, hogy a kedves - sztárra kiéhezett - közönség az első 1 perc után csak bambán állt, hogy mi ez..../mi ez a szar/ , de azért utána - nehogy a saját addigi értékrendjét megkérdőjelezendő - , udvariasan tapsolgatott. Mondanom sem kell, a sziveszteri buli akkortól halálra volt ítélve, mi meg gyorsan elhúztunk a francba.....

Természetesen tudom, hogy az erősebb kutya baszik és olyan produkciót kell létrehozni, ami jó és érdekli a publikumot, de..... De egy olyan rendszerben, ahol csak a kereskedelmi tévék /és rádiók/ műsorpolitikája az egyeduralkodó, valamint csak a cirkuszi csinnadratta vagy a bohóckodás a mérvadó, ma már lehetetlen megjelenni olyan zenével, ami valamilyen értéket képvisel. Továbbá szomorú és megdöbbentő, hogy olyan zenészek, akik az életüket tették fel a hivatásukra és nemzetközi szintű minőséget és értéket képviselnek, a cipőjük mellett járnak és a napi betevőt is nehezen keresik meg. Felháborító, hogy például /név nélkül/ az ország egyik legjobb gitárosa, aki példaértékű lehetne az egész világon zenei kvalitásával, ez a valóban nagy zeneművész hírdetést tesz fel egy közösségi oldalra, hogy bármilyen munkát elvállal! Brrrrrrrrrr.......ilyenkor ökölbe szorul a kezem.

Szóval szar van a palacsintában kedves közönség! De oda se neki! Hallgassátok csak a szarabbnál szarabb zenéket és előadókat, tapsoljatok nekik és támogassátok a zsebüket tömögetni akaró médiákat és rendezvényszervezőket, az ifjú titánokkal együtt!  A zene meg le van szarva!....úgysem az a lényeg, hanem a majomkodás................

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hátigen

(eriqur, 2011.07.18 15:32)

annyival kiegészíteném a cikket,hogy a fiatal,kezdő zenekaroknak még nehezebb a helyzete. a legújabb rendszerben nem,hogy pénzt nem kapnak a fellépésükért,hanem a korrekt koncertszervezők megvetetik velük előre a jegyeket,ezzel minimális kockázatot sem vállalva. aztán lehet vele házalni a családnál,haveroknál,osztálytársaknál. ha hangszert veszel,zenetanárhoz jársz az egy hosszú távon megtérülő (?) befektetés, de ha megveszed magadnak a közönséget,az színtiszta önámítás...felháborító, hogy a tehetségkutatókon is ez a rendszer megy, a tehetősebb hátterű zenekarok megveszik a jegyeket, ingyen elosztogatják boldog-boldogtalannak, így akár a döntőig is eljutnak... aztán egy éven belül eltűnnek(helyesen). még annyit szeretnék leírni,hogy mióta az Ajtósinál üzemelő "rendkívül" igényes helyen ingyen megnézhetsz bármit, a kisebb kluboknak reszeltek nagy vonalakban. ez az ingyenes belépő is egy jó nagy átverés, mert olyan italárak vannak,hogy ha rendesen nekiállsz piálni,akkor sokkal rosszabbul jössz ki az egészből,mintha egy szolidabb árfekvésű helyen kifizetnéd a belépőt,és ott buliznál. szomorú,hogy az emberek nem gondolkodnak el ezen.

gitarzseni@freemail.hu

(popo, 2011.05.06 15:38)

Én akkor is fogok koncertre járni,mert az élő rockzene a Gibson és a Marshall-tól a ami napig feláll a nem létező szőr a hátamon!

Livin' rock will be die!YEEEEEE!

UP

(Feli, 2011.05.01 11:50)

respect és nagyon sok dologgal egyet értek... meg is osztottam a cikkedet!

Még...

(HGM, 2011.05.01 09:42)

Örülök, hogy hangot adhatunk a fenti váleménynek. Magam részéről ugyanezért más formában küzdök. (Félreértések elkerülése végett nem "cenzúrázni" vagy minősíteni szeretném a hozzászólásokat, egyszerűen más eszközökkel teszem, amit teszek.)
Összefoglalva adjunk mégnagyobb hangot ennek a "mozgalomnak", rég eljött már az idő, hogy tegyünk valamit a zenéért és a zenészekért. Itthon sajnos minden így működik, ezért részesülünk "remek ellátásban" a hivatalokban, orvosoknál -tisztelet a kivételnek!!!- , így építjük az utainkat, "fejlesztjük a vidéket"... Magam sem tudom konkrétan mik lehetnek a konkrét lépések, de kiindulásnak ez mindenképp megteszi!

Üdv!

titok;-))

(steven, 2011.05.01 02:26)

vazze....ki volt ez a szinyos srac???? nem a peti mer az vazze nem ir ilyen faszsagokat. azt tanacsolja fogd be a szad amig van munkad.....meg elmenni a kiraly norbi moge;-)))))) muhahahahahahahahaaa;-)))) oda menjen valami szarfaszu vazze;-)))) tarsak meg maguknak az olyan bohoc munkakat vazze;-)))) ne ilyedezzel zsoltesz vazze.....en egyet mondok.....mindenki vegye be vazze.....sony.....rtl.......megafaszom. senki hazi kis szartelepek vazze. a vilagon senkit nem erdekel mit csinalnak ott ezek vazze....fureszelik a szart. fureszeljek!!! ki a banatot erdekel mi folyik abban az orszagban. a vilag rohog rajta.....bohcnak a norbi moge van eleg selejt zenesz vazze....jo az oda. fuck it! kukorekoljon a szemet dombon a joedes anyja vazze. sony....rtl......ernste bank meg a tobbi.....nyugodtan beveheti bonyallal vazze. szar ott igy is meg ugy is....elkell menni onnan a faszba. egy szartelep vazze. ugy mindenestul.
pista.

válasz 1

(Vámos Zsolt, 2011.04.30 20:16)

Srácok!
Köszi az eddigi hozzászólásokat!
Jókat írtok, hasonlóképpen látom én is a dolgokat!
Remélem, hogy egyszer lesz változás!.....addig meg még sajnos sokan elhullanak közülünk.....

V.Zs.

vrbfan@gmail.com

(Andris, 2011.04.30 20:14)

Szia Zsolti! Amit írtál, az szóról-szóra igaz. Én a Vida Rock Band szervezőjeként szembesültem ugyanezzel. Bizony, a fesztiválok nem szeretnek fizetni, amit meg adnak az csak benzinre elég, sőt még arról is számlát kérnek. "Örülj, hogy játszhatsz!" Na persze... :(
Van egy "édes" sztorim. Vida Feri (ex-Lord főnök) 60. szülinapjára elintéztük, hogy Szentivánéj alkalmából a város –mintegy elismerve a munkásságát- fő műsorként Fefe szülinapi koncertjére adjon lehetőséget. Persze ezt úgy sikerült elérni, hogy cserébe kértek egy „sztárvendéget” is, aki legalább egy dalt elénekel a bulin. Nos törtük a fejünket, kit hívjunk, aztán (csúnya ezt leírni), de úgy döntöttünk, hogy egy elcelebesedett, és szar élete miatt állandóan a Blikk meg efféle bulvársajtók címoldalán szereplő előadóművészt kérünk fel, jöjjön el és énekelje el a „Kéklő óceánt”. Ez a művészke állítólag napi étkezési gondokkal küszködik, nincs lakása, meg kocsija, sőt úgy tudom járt ott is, ahol nem szerencsés a szappant leejteni... Az ő gázsiját „állta” volna a város, ehhez képest -személyesen beszéltem vele- az egy dalért felkínált 100 ezer forintot nem tartotta elfogadhatónak (!), sőt 8 Ft/km benzinpénzre is igényt tartott volna! Egy dalért!!! A történethez tartozik, hogy az ünnepelt gyakorlatilag egy fillért sem kapott volna, mint ahogy a zenészei sem, igazából az egész reklámértéke lett volna fontos. Végül is besok(k)altunk, és visszamondtuk az egészet.
Szóval Zsoltikám bele kell nyugodni, hogy amíg KL Norbikból, meg orrhangon éneklő Vecáktól ömlik a TV, rádió, bulvársajtó, addig szuper tehetséges zenekarok/előadók ide vagy oda, parkolópálya és klubozás…
Remény? Hát…

A lóvé a lényeg

(A srác a szinyó mögül, 2011.04.30 16:43)

Zsótikám, drága barátom!

A Sony és az RTL komoly lóvét fordít abba, hogy az ERSTE banknak, a Spar-nak, OTP-nek csinál külön, zártkörű, pénzkunyizó X-Faktoros fellépést, felhajtással, lemezátadóval és svédasztallal, ahol nyíltan erről is beszél a marketinges. Senki nem teszi meg, hogy rögtön utána magához ragadja a mikrofont, rámutat a kísérő zenekarra és azt mondja, hogy ne a szarokra adjatok már pénzt banyek, hanem a mögöttük lévő világszintű session-zenészeket támogassátok, mert akkor végre igazi minőséget adnátok az országnak, mert ha hiszitek, ha nem, ti pénzelitek a szart és a mennyiséget, és nem a minőséget.
Csakhát ugyebár Széchenyi óta mondj még egy embert, aki a fejlődés és minőség mellé adta a pénzét.
A tévében már van a minőségi bornak és a minőségi pálinkának is reklámja, a minőségi magyar zenének nincs, mert nincs mögötte érdekszervezet. Ott csak a faktorok mennek.
Amíg nincs pénzes érdekeltség benne, amíg nincs szakszervezet, aki körbejárna ugyanígy támogatókat szerezni, addig ez van vazze, megyünk Király Lö Norbi mögé négyakkordozni. Mert ott még talán fizetnek. Átutalással. :-)
És tudod mi a szar? Hogy ezt most leírom, mint az őszinte véleményemet, meg te is, és holnap jön egy telefon, hogy miért írogatsz ilyeneket, meg milyen szar ember vagy, és soha többé nem hívunk sehova.
Szóval fogd be a szádat te is vazz, amíg még van munkád. :-))

sadproject@citromail.hu

(Horváth Tamás, 2011.04.30 13:56)

Helló! Szörnyű ezt hallani olyan embertől aki aktív részese ennek az egésznek! Mostanság nagyon sokat beszélgettem barátokkal erről témáról, sajnos csak a bizonytalanság maradt válaszul. Nem hiszem el hogy nem lehet ez ellen tenni, bár szét nézve nem csak zenei berkekben katasztrofális a helyzet. Lehet előbb magánban a társadalmi moralitásban kéne helyre tenni a dolgokat. De amíg ennyi a birka addig nehézkes. Vissza térve ha már az élvonalbeli zenészektől ilyen hírek jönnek akkor kis halként sok esélyt nem látok. De én személy szerint rettentően bosszús vagyok, baszottul föl spanoltam magam és csak azért is folytatom tovább, hallatom a hangom. Folytatom a tanulást,gyakorlok és dalokat írok. Egyetlen utat látok csak: egy erős összefogás az élvonalbeliek részéről hogy a pénzéhes geciket le lehessen taszítani képzeletbeli trónusukról!! Részemről példának annyit mondhatok: letettem a cigit és a fölösleges kiadásokat hanyagolom, veszek egy jobb motyót és mindent megteszek hogy emelt színvonalon zenélhessek!!! Munkáról meg, még az utcazenélést is betiltják. Ha nincs jobb marad a 200 kilós üvegtáblák emelgetése reménykedve hogy a kezem épen marad. Fasza hogy létezik egy ilyen oldal, elismerésem. üdv Horváth Tamás

Re:

(Adri, 2011.04.30 16:21)

Igazad van Zsolti... nem is ragozom, én is csak ezt tapasztalatom, legjobb példa rá, mikor megkerestek egy melóval, 8 énekesből álló táncolós- éneklés tv-ben... 8 énekesből én voltam az egyetlen egy (!!!) aki nem vállalta az egész hacacárét ingyen, és inkább hagytam a fenébe...
Ééértitek? ingyen csinálták végig az egészet, mert "ez életed lehetősége", a tánc, a szólampróbák, a főpróba és maga a "show"műsor... nemcsak hogy gagyi playback, de még meg is találják hozzá ezeket a buta énekeseket akik elvállalnak minden szart ingyen... A tehetségesek meg akik lassan éhen halnak, mit tudnak csinálni? El- elvállalnak 1-1 gagyibb dolgot, csak végre kapjanak némi pénzt... hamár elismerésre nem vágyhatnak...

.

(Mezei Mihály, 2011.04.30 14:17)

Kedves Zsolti! Sajnos jól látod a helyzetet. Bár én inkább közönségként veszek részt mostanában ebben az iparágban, hasonlókat tapasztalok. Nagyjából minden, az átlagos feletti intelligenciájú ember magától rájön erre, de a kereskedelmi televíziózás/rádiózás ugye nem rájuk épít. Ugyanezt a kórképet leírták már sokan a magyar piacról. A kérdés innentől kezdve a következő: mivel tudnánk, tudnátok elérni, hogy ez a folyamat megforduljon?

Mert az látszik, hogy sem az USA-ban, sem Ny-Európában nem tört ennyire előre a gagyizmus, mint nálunk, pedig ott is szenved a zeneipar. Jó, vannak ott is csúnya dolgok, pl. Toto kirúgása a kiadója által, meg a költségkímélő programozott dobolások nagyobb zenekaroknál is, stb., mégis, pont tegnap láttam egy videót, amiben az azonos franchise alapján készült tehetségkutatón Zakk Wylde kíséri az egyébként kurvajó énekest.

Ahogy látom, a problémát a pofátlan profithajhászás
idézte elő. A menedzsmentek rájöttek, hogy akár az ilyen félplayback hakni, akár az egyemberes elektronikus zene sokkal jobban profitál, mint igazi zenészeket felfuttatni, és ezzel a lehetőséggel gátlástalanul élnek is. Azt hiszem, arra várni, hogy az RTL klub vagy a TV2 egyszercsak pálfordulást hajtson végre, elég idealista hozzáállás. Tehát valahogy rá kell kényszeríteni őket és a koncerthelyeket is, hogy legalább részben adjanak helyet a komolyabb produkcióknak is.

Évek óta gondolkodom rajta, hogy ez hogyan működhetne, és alapvetően két út ugrott be eddig.

1) A bandák összefognak, támogatják egymást, köcsög szervezőknek, helyeknek szégyenfalat csinálnak, stb. Ez a megoldás sajnos a mai morális állapotokat nézve elég esélytelen, amikor a többség két fillérért eladná az anyját is. Ráadásul rengeteg a hobbizenekar, ami nem baj addig, amíg a helyeket nem csak és kizárólagosan a fogyasztás érdeki, mert a lelkes amatőrök ingyen is mennek.

2) Felülről megoldani a problémát: egyrészt kell egy hierarchikus zenész-szakszervezet, ami erősen tudja képviselni az érdekeket. Én speciel nem tartanám hülyeségnek valami modernizált ORI-engedély rendszer kiépítését, aminek megszerzése a belépés feltétele lenne. Az már más kérdés, hogy a magyarországi szakszervezetet többsége kb. mindent csinál, csak a védenceit nem képviseli. Mondjuk zenészből biztos fel tudnék sorolni párat, akiben 100%-ban megbízom, hogy nem a sikkasztáson járna az esze, ha pozícióba kerülne.

Emellett pedig sajnos a politika támogatására is szükség lenne. Pl. rendeletben kötelezni a helyeket egyrészt minimálisan elvárható hangminőség biztosítására, másrészt legalább részben a minőségi ("ORI-engedéllyel rendelkező") zenekarok korrekt gázsiért történő felléptetésére. Hogy ezt hogy lehetne elérni, az nagy kérdés, hiszen ennél jóval nagyobb kérdésekben is passzív a lakosság, ha pl. népszavazni vagy bármit mozdulni kell.


Harmadik megoldásként persze lehetne a pénz ellen pénzzel is harcolni, de viszonylag kevés mostanában a mecánás a rockzene körül. Sajnos olyan világban élünk, ahol megfelelő hátszéllel bármi eladható. Ha holnaptól az RTL úgy akarja, akkor csak black metal szól majd a reggeli műsorokban. Ha lenne fölösleges egymilliárd forintom, holnaptól a népek Steve VAI-t (meg persze HARD-ot:) hallgatnának.

Én azt sajnálom nagyon, hogy Ti, akik az ország legjobb zenészeinek számítotok, egyszerűen nem tudtok pl. sztrájkolni, mert a megélhetésetek függ ettől a rothadt rendszertől. Pedig ha egyszer csak 10-ből 10 zenekar bojkottálná a kereskedelmi tévés felkéréseket, megasztár-kísérést, stb., akkor talán kicsit észbe kapnának. Aki meg mégis elvállalná, azt leharcművészkednétek igényesen:P

Az egészben az a szomorú, hogy elvileg a zenélésnek valami lélekemelő élménynek kellene lennie, de ez a harc az egyre csökkenő méretű tortaszeletekért eléggé dehonesztáló. Ennek ellenére drukkolok nektek, és ha egyszer lesz bármiféle olyan összefogás, ami javíthat a helyzeten, örömmel áldoznék időt és energiát is a segítésére.